LVFA nostāja pret darbības ierobežojumiem

Autors:

Balticfitness

Mēs, Latvijas Veselības un fitnesa asociācija, šobrīd apvienojam ap 70% no Latvijas sporta klubiem kopā veidojot 25 miljonus lielu gada apgrozījumu, no kura gadā 5 miljoni tiek nomaksāti nodokļos (pirms ierobežojumiem) un gada laikā apkalpojam apmēram 150 tūkstošus cilvēku.

Mūsu viedoklis ir, ka iespējai atvērties tikai vakcinētajiem, ar COVID-19 izslimušajiem un testētiem klientiem nav ekonomiska pamatojuma, tas drīzāk var raisīt nozares bankrotu, tādēļ LVFA biedri kopsapulcē pieņēma lēmumu nevērties vaļā pie šāda nosacījuma. (Izņēmums ir viens pašvaldības uzņēmums un divas ļoti mazas fitnesa studijas.) Jau šobrīd esam ļoti ierobežotā situācija – esam pieteikuši papildus valsts finansiālu atbalstu, tā kā esošais atbalsts, mūsu darba specifikas dēļ mūs neaizsniedz ( kvadratūra ir liela, bet personāla ir salīdzinoši nedaudz). Uz doto brīdi valdība apstiprināja atbalstu tikai par periodu Janvāris, Februāris, Marts, bet tagad ir jau Jūnijs. Aprīļa un Maija atbalsts joprojām nav apstiprināts. Mums ir milzīgas prasības no kreditoriem, telpu iznomātājiem un tiklīdz mēs atvērsimies šis prasību vilnis velsies mums pāri. Lai arī cik liela būtu sabiedrības izrādītā interese par sporta klubiem, apmeklētības intensitāte ar tādiem ierobežojumiem nav pietekama. Sporta un fitnesa klubiem ir milzīgas telpu platības, bet komunālie maksājumi ir aktuāli arī vasarā (telpu dzesēšana, ventilācija) un mēs, kā nozare, neredzam iespēju atvērties ar tādu ierobežotu apmeklētāju apjomu.
Daži no mūsu biedriem ir veikuši ekspress aptaujas saviem patstāvīgiem klientiem, no kurām izriet, ka 40% ir vakcinējušies, tikpat daudzi to labprāt darīs un aptuveni 20% dažādu iemeslu dēļ par to šaubās.

Mūsu nozare ir smagi cietusi jau kopš pirmā pandēmijas viļņa pagājušā gada pavasarī, kas atsaucas nopietnos finansiālos zaudējumos. Mēs uzskatām, ka šobrīd pret mums tiek veikta nevienlīdzīga darbības ierobežošana un nesamērīgi ierobežojumi. Jau kādu laiku esam aktīvā dialogā ar gandrīz visām valsts institūcijām, tajā skaitā Izglītības ministriju, Valsts sekretāra vietnieku – departamenta direktoru Edgaru Severu, Ekonomikas ministriju, bet diemžēl nevaram izveidot nepieciešamo dialogu ar Veselības ministriju. Secinājums uz šo brīdi ir tas, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropā, kurā nav zināms skaidrs sporta un fitnesa klubu atvēršanās datums. Pie tam, Latvija ir starp retajām Eiropas valstīm un vienīgā starp kaimiņvalstīm, kuras sporta klubos laidīs tikai imūnos.

LVFA ir izveidojusi arī Drošās darbības protokolu, kas tika saskaņots ar LDDK un Izglītības ministriju un kurā minētie ierobežojumi un drošības prasības jau ir lielākas nekā mūsu kaimiņvalstīs, tāpēc neredzam nekāda pamatojuma, kāpēc mums būtu jāuzliek vēl lielāks slogs.

Ne visi darbinieki, tāpat kā ne visi Latvijas iedzīvotāji ir vakcinēti un, ja valdība spēj noteikt šādu ierobežojumu, kas paredz ka strādāt var tikai vakcinētie, tad tai būti jāuzņemas arī finanšu izdevumu segšanu, sakarā ar šādu lēmumu, jo ne visi darbinieki spēs pildīt savus darba pienākumus, bet algas tiem būs jāizmaksā. Tāpat jau šobrīd var redzēt sašutumu starp sporta klubu klientiem, nevakcinētiem abonementu īpašniekiem, kas sāk prasīt naudas atgriešanu. Dažiem no mūsu biedriem ir arī baseins, kura attīrīšanai un sagatavošanai ar speciālām ķimikālijām, kas nemaksā lēti, ir nepieciešams arī laiks ne mazāks kā 7 dienas, pirms to var atvērt apmeklētājiem.

Mēs uzskatām, ka esam nesadzirdēti un pret mums ir izvirzīti nesamērīgi darbības ierobežojumi salīdzinājumā ar citām nozarēm, kā tirdzniecības centriem, fizioterapiju, daļēji skaistumkopšanu, ēdināšanu, kuram nav tādu ierobežojumu kā mums , kas pēc būtības ir daļa no veselības nozares.

Komentāri

Autors:

Antons

January 12, 2022

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Autors:

Antons

January 12, 2022

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Autors:

Antons

January 12, 2022

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Komentēt

Jūsu komentārs tiek izskatīts un drīzumā tiks publicēts.
Lūdzu pārbaudiet visus laukus.

Līdzīgi raksti