Atklātā LVFA vēstule Ekonomikas ministrijai un Finanšu ministrijai

Autors:

Balticfitness

Rīgā, 2021.gada 10. augustā.

Ministru Kabineta noteikumi nr.360 nosaka ļoti stingru drošības protokolu un  to, ka sporta zāles var strādāt ar klientiem, kuri ir vakcinēti pret Covid – 19, atveseļojušies no Covid – 19 pēdējā pusgada laikā vai nodevuši testu. Bet mūsu biedru prakse pierāda to, ka sporta klubos atgriežas vairākums to biedru, kas ir vakcinējušies un pārslimojuši vīrusu, testus par maksu neviens nepērk un neizmanto.

Ir ieviesti dažādi atvieglojumi personām, kas ir vakcinējušās pret Covid – 19, vai pēdējā pusgada laikā atveseļojušās no Covid – 19, un tā ir tiesa, bet vēršam uzmanību uz to, ka Latvijā pilnīgi vakcinējušies ir tikai 37% iedzīvotāju (09/08/2021 dati), turklāt pirmās tika vakcinētas tās iedzīvotāju grupas, kas nav sporta klubu mērķauditorija – seniori, cilvēki ar hroniskām slimībām.

Realitātē zemā vakcīnas aptvere rada situāciju, kurā sporta klubi pakalpojumus sniegt drīkst personām, kas ir vakcinētas, kā tas ir minētās ekonomikas ministrijas vēstulē – bez ierobežojumiem, bet nav klientu, ar ko strādāt.

Strādājot ar pašreizējiem ierobežojumiem, sporta klubos ir atgriezušies ap 13%~15% apmeklētāju, kas neļauj komersantiem nosegt pat tekošās izmaksas.

15.jūnijā, kad nozare pieņēma lēmumu atsākt darbu, operatīvās valdības grupas sēdē tika dots solījums, ka nozarēm, kas strādā pēc stingriem drošības protokoliem tiks dota iespēja izmantot atbalsta mehānismus : algu subsīdijas, apgrozāmo līdzekļu atbalstus, sporta klubi, paļaujoties uz šiem solījumiem, pieņēma lēmumu atsākt darbu.

Minētajam atbalstam, ko paredz 21.aprīļa Ministru Kabineta noteikumi nr.277, “Noteikumi par atbalstu sporta centriem”, sporta klubi ir pieteikušies, taču lielākais vairākums izmaksu nav saņēmis.

Turklāt atgādinām, ka sporta klubi ir bijuši slēgti arī periodā no 1.aprīļa – 15.jūnijam, līdz ar to atbalsts, kas sasniegs sporta kubus nesedz lielu daļu zaudējumu, tāpat pēc 15.jūnija sporta klubi ir atvērti ar ļoti stingriem ierobežojumiem, un nav spējīgi izdzīvot pie tādiem ierobežojumiem bez papildu atbalsta.

Jāsaka gan, ka par šo atbalsta veidu ir divejādas sajūtas, jo uz jūlija mēneša beigām tika izmaksāti vārāk kā 3.11 milj. EUR, lielāko daļu no šā finansējuma, 2,46 milj. EUR,   ir saņēmuši valsts un pašvaldību paspārnē esošie Olimpiskie centri (Liepājas OC, Ventspils OC, Vidzemes OC, Zemgales OC, Daugavpils OC, Rīgas OC), kas jau tā saņem prāvu finansējumu no valsts un pašvaldībām, savukārt tieši fitnesa un sporta klubiem, kur situācija ir visskaudrākā un atbalsts ir visvairāk nepieciešams, jo lielākā daļa tie ir Latvijas, bieži vien vienas ģimenes uzņēmumi, kam apakšā ir privātie galvojumi, privātas ķīlas un lielas saistības ar bankām, no šā finansējumu tikuši izmaksāti tikai 306 800 EUR, dati uz 31.07.2021.

Saprotam situāciju un skaidri apzināmies, ka vīruss ir uz palikšanu un mums ir nepieciešams pielāgoties esošajai situācijai, ilgtermiņā, tāpēc vēlamies no valdības skaidri definētus lēmumus par turpmāko darbību šajā grūtajā periodā. Esam gatavi darboties zaļajā režīmā, bet tam ir nepieciešams valsts atbalsts ilgākā laika periodā, tāpēc esam sagatavojuši dažādus ieteikumus, kas no mūsu redzes viedokļa varētu būt visefektīvākie. Sporta un fitnesa nozare, pilda Veselības atbalsta nozares funkcijas, daudzi jo daudzi mediķi uzsver uz to, ka stipras veselības pamatā ir arī veselīgs dzīvesveids, veselīgi paradumi, fitness, sports, jebkurā tā izpausmē. Zaudējot lielu daļu no fitnesa klubiem, kas iespējams bez skaidri definēta darbības plāna un atbalsta mehānismiem jauno gadu nesagaidīs, cietīs kopējais sabiedrības veselības stāvoklis, galvenokārt aktīvajās iedzīvotāju grupās, kas nes lielāko pienesumu Latvijas ekonomikai. Ar šiem atbalsta mehānismiem mēs gribam veicināt iedzīvotāju aktivitāti, norādīt uz to, ka vakcinācija kopā ar veselīgiem paradumiem dod stipri lielāku efektu, nekā tikai vakcinācija, padarīt sporta un fitnesa pakalpojumus pieejamākus un pieejamus vispār.

Tāpēc atkārtoti lūdzam:

  • Pagarināt dīkstāves / algu subsīdiju izmaksu pēc 30.jūnija, kamēr spēkā ir ļoti stingrs protokols;
  • Pagarināt apgrozāmo līdzekļu granta izmaksu pēc 30.jūnija;
  • Izskatīt PVN Likmes samazināšanu uz 9%;
  • Iekļaut sporta klubu pakalpojumus attaisnotajos izdevumos;
  • Izstrādāt atbalsta mehānismu sporta klubiem par periodu 1.aprīlis -15.jūnijs, līdzīgi kā tas bija par periodu no 01. janvāra – 30.martam 2021 gadā;

Cieņā,

Latvijas Veselības un fitnesa asociācijas vārdā, Gints Kuzņecovs.

Komentāri

Autors:

Antons

January 12, 2022

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Autors:

Antons

January 12, 2022

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Autors:

Antons

January 12, 2022

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Komentēt

Jūsu komentārs tiek izskatīts un drīzumā tiks publicēts.
Lūdzu pārbaudiet visus laukus.

Līdzīgi raksti